Teresa Rubio
Museu Tàpies i Apropa Cultura
Resource type
Educate with Art
Artistic discipline
Museums and exhibitions
Language: 
Català
Format
Document, Video

Goals

Educa amb l’Art és un curs de formacions artístiques per a professionals de l'acció social i educativa que vol enriquir, potenciar i donar una nova dimensió a la tasca com a educadors i educadores a través de l’art. Aquesta temporada us convidem a Celebrar el cos.

Què és motiu de celebració? Quines excuses necessitem per a celebrar una festa? I si celebrem allò més vital, quotidià i alhora extraordinari? el cos. La meravella de respirar, bategar, sentir o bellugar-nos de manera diversa, personal i única.

El cos és el territori viu i comú a tots els éssers vius, un entramat complex i fascinant, amb cèl·lules, teixits, òrgans, aparells i sistemes que cooperen i es coordinen per a mantenir-nos vives. Aquest curs és una invitació per prendre consciència, aprendre’n, connectar i millorar la relació amb el propi cos i els d’altri a través de l’art i la cultura.

Trobarem un camí per a expressar-nos, habitar amb salut el nostre cos-territori, gaudir de la diversitat i generar relacions fructíferes i gojoses. Ens celebrem? Estàs convidada a la festa.

 

Description

A partir de l’exposició Tàpies. La pràctica de l'art, us convidem a explorar les possibilitats expressives de diversos materials afins a l’estètica de l’artista. Mitjançant dinàmiques d’observació a les sales del museu i de propostes de taller creatiu, cada participant elaborarà un quadern i prendrà part en una intervenció col·lectiva. La matèria i els materials seran el punt de partida d’una activitat en què el dibuix no el traçarà ni un llapis, ni un ploma, ni un pinzell, sinó els nostres cossos, gestos i accions.

 

Objectius de la formació:

  • Connectar amb els ritmes cardíacs i reflexionar sobre la importància del cor a la nostra manera de percebre.
  • Descobrir el pensament de Tàpies a partir dels seus textos i obres per explorar la relació entre l’art i la vida.
  • Generar recursos per aproximar-nos a l’experiència artística i vivenciar-los davant de les obres.
  • Observar els gestos de l’artista per crear i fer exercicis creatius amb el cos, fent plecs, arrugant, estripant o caminant.
  • Explorar les diferents qualitats de la matèria, els colors i les formes.
  • Reconèixer el valor dels materials pobres i dels restos.
  • Construir un quadern acumulatiu.
  • Apreciar els objectes quotidians viscuts, en concret una cadira i exercitar una mirada apreciativa.
  • Proposar dinàmiques de grup que ajudin a sincronitzar els cors i prendre consicencia de la postura corporal i de la mirada.
  • Entendre el ple i el buit a les obres de Tàpies però també com a procés biològic.
  • Promoure maneres d’estar amb l’art i entre nosaltres basades en l’amabilitat i humanitat compartida.

 

Sobre la formadora:

Teresa Rubio és mediadora cultural, educadora d’art i artista del collage. Va estudiar Història de l’Art a la Universitat de Salamanca i a la de Siena. Va obtenir el diploma d’estudis avançats a la Universitat de Barcelona i és Màster de Crítica d’Art i Comunicació per la Universitat de Girona. Ha codirigit el servei educatiu del Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet (2008-2020) i el projecte de mediació What the Cell! Una mirada macro a la unitat de la vida al Centre d’Art La Capella (2020-2022). Actualment col·labora amb diverses institucions artístiques de Barcelona i amb Apropa Cultura.