11 Mayo 2024
10:00
Duración
4 hores
Plazas
40
5€
  • Museos y exposiciones
  • Artes plásticas y visuales

Descripción

 
El Disseny Hub Barcelona (DHub) organitza una nova formació Educa amb l'Art per introduir a les professionals de l'acció social i educativa en les possibilitat del disseny en el dia a dia de les persones amb qui treballen. 

En aquesta ocasió es tracta d'una proposta des de la mirada creativa, crítica i propositiva del disseny, us convidem a mirar els objectes quotidians més enllà del seu ús habitual. A reflexionar sobre la nostra relació amb ells, sobre amb què i com estan fabricats, els usos que tenen i les possibilitats de transformació que ofereixen.

Què farem?

Durant la primera part de la sessió explorarem, analitzarem, disseccionarem i determinar em les característiques i funcions de les diferents parts que componen els objectes que tenim al nostre voltant per a poder transformar-los, modificar-los o reparar-los per nosaltres mateixes, així com per a usar-los com a matèria primera per a la construcció de nous artefactes. A la segona part, treballarem de forma col·laborativa per dissenyar un nou objecte funcional a partir d'elements reutilitzats, elaborant i compartint la recepta del seu procés de construcció perquè qualsevol persona pugui entendre, replicar, modificar o redistribuir els objectes que s'han creat.

La sessió introdueix el concepte de cicle de vida, els criteris d’ecodisseny, i altres pràctiques de disseny sostenible, com l’economia circular, el disseny obert o el do it yourself (DIY), que proposen l’aprofitament dels residus, la modificació i la reparació com a estratègies per a allargar la vida útil dels objectes i reduir l’impacte ambiental.

Objectius de la sessió:

  • Reconèixer el disseny com a eina per abordar algunes de les greus problematiques socioambientals contemporànies.
  • Identificar els residus com a recursos.
  • Analitzar els objectes, reconéixer els materials i les seves propietats, determinar els usos i funcions dels objectes quotidians.
  • Experimentar amb materials de rebuig, processos de fabricació i sistemes d’assemblatge.
  • Treballar de manera col·laborativa.
  • Exposar els dissenys realitzats durant la sessió i compartir els resultats.

 

Sobre l'equip de formació

Alberto Flores i Mireia Juan formen part de Makea, una cooperativa sense ànim de lucre de caràcter social i educatiu que promou el paper del disseny en les transformacions socials. Makea té més de 15 anys d'experiència en coordinació de projectes amb institucions culturals, educatives, empreses i comunitats, amb competències en disseny estratègic, disseny per a la innovació social, economia circular i en tècniques i processos de fabricació artesanal, industrial i digital. Una de les principals línies de treball de l'entitat és la facilitació i acompanyament de processos de disseny i construcció col·lectiva basats en la metodologia d'aprendre-fent. Amb un triple objectiu, es proposen activitats o workshops immersius que fomenten la participació activa de les persones en la definició del seu entorn més pròxim, que suposen un procés d'aprenentatge i capacitació per a les persones participants, i que prototipen equipaments i mobiliaris d'ús comú sota paràmetres de sostenibilitat i disseny obert.

 

T'hi esperem! 

Equipamiento

Pl. De les Glòries Catalanes 37-38
41.4024679
2.1873965