Estilo actual: Estándar
El llibre de contes Viatges i flors, de Mercè Rodoreda, inspira aquesta instal·lació immersiva que ens parla de la guerra a través de les veus de dones que s’han vist forçades a fugir d’una guerra actual.
«La guerra l’expliquen les dones. Ploren. Canten com si fos un plor.»
Svetlana Aleksiévitx, La guerra no té cara de dona, 2018
En endinsar-nos dins la sinistra atmosfera de l’última obra de Cabosanroque, fem un viatge ple de bellesa entre les flors d’un món esguerrat per la guerra. Entrem en un bosc, potser un jardí... o era un poble? Una obra que combina la literatura, l’antropologia, l’escultura, la música i l’artefacte, tot orquestrat sota la batuta del so.
I es parla de la guerra, i en parlen les dones i les criatures, i «no només les persones, sinó també la terra, els ocells i els arbres. Tot allò que viu amb nosaltres a la terra».
Sentirem fragments del llibre de contes Viatges i flors, amb la veu de dones que s’han vist forçades a fugir d’una guerra actual. Trasplantades a l’ucraïnès, les paraules de Mercè Rodoreda es converteixen en sons incomprensibles per a nosaltres i, alhora, ens desvelen una lògica rítmica interna, una musicalitat del text que perviurà més enllà de qualsevol traducció.
Cabosanroque descobreix en La guerra no té cara de dona i Últims testimonis de Svetlana Aleksiévitx una aliança perfecta per a aquest viatge, que ens ajuda a entendre el trànsit de la realitat i el record cap a la ficció; i fins a quin punt necessitem la fantasia per evitar que la realitat, que no es pot ni pair ni explicar, no arribi a fulminar-nos.
Acerca Cultura, ¡aún más cerca!
Selecciona tu provincia y disfruta de la cultura para todos