Estilo actual: Estándar
S’ha dit moltes vegades que el cinema és l’òpera del segle XXI, però s’ha dit menys que, segurament, són dues arts complementàries i que, en tot cas, el cinema ha begut molt de l’òpera. En aquest cicle, aprofundirem en el coneixement de diferents òperes i compositors que han estat revisats o versionats pel cinema, i farem esment a com la gran pantalla ha sabut fer de l’òpera una gran aliada.
Conferències a càrrec de Marcel Gorgori, periodista i comunicador.
EL MITE DE CARMEN: BONA O MALVADA?
A partir dels elements complementaris que aporta la pel·lícula Carmen, del director Vicente Aranda, sobre el famós llibre Mérimée i que no apareixen a l’òpera, aprofundirem en l’autèntic caràcter i personalitat dels personatges de Carmen i Don José. Això ens farà entendre millor per què tots dos personatges es comporten a l’òpera de Bizet de la manera en què ho fan i per què el mateix compositor els fa cantar la música que els fa cantar en cada moment.
W. A. MOZART: VIDA DE CINEMA O VIDA REAL?
Salieri va matar Mozart? Tenia Mozart el caràcter i la rialla característiques que se li atribueixen en la pel·lícula de Milos Forman? Va compondre les seves òperes en la circumstància que s’explica en el film? Va morir en la misèria? Quina influència va tenir de debò el seu pare sobre ell? Veritats i inexactituds de la pel·lícula més famosa sobre el compositor de Salzburg, amb una mirada a les seves òperes més conegudes i una anàlisi dels perquès i del context vital en què les va escriure.
LA TRAVIATA I PRETTY WOMAN: PARAL·LELISMES ARGUMENTALS I ESCÈNICS
Diuen que no hi ha cap dia de l’any en què l’òpera La traviata, de G. Verdi, no es representi en algun gran teatre del món: sens dubte, és una de les òperes més populars i estimades pel públic. Paral·lelament, la pel·lícula Pretty Woman, que tothom ha vist més d’una vegada, continua batent rècords d’audiència cada vegada que la fan per la televisió. L’èxit de totes dues obres s’entén quan ens adonem que tenen exactament el mateix argument i, fins i tot, escenes calcades.
DEL 27 DE SETEMBRE AL 29 DE NOVEMBRE DEL 2023
Acerca Cultura, ¡aún más cerca!
Selecciona tu provincia y disfruta de la cultura para todos